Algemene kine

Kinesisten lossen, samen met de patiënt, verscheidene bewegingsproblemen op. Denk bijvoorbeeld aan het opnieuw aanleren van alledaagse bewegingen na een ongeval, ziekte etc. Ook wanneer je last hebt van lichaamsdelen die vast zitten, kan je best eens langs een kinesist gaan.

Wat is kinesitherapie?

Kinesitherapie is het behandelen van bewegingsstoornissen door op een bepaalde manier te bewegen. Denk hierbij aan pijnen, evenwichtsstoornis, moeite met bewegen door een chronische pathologie (bv. Parkinson, ALS…) etc.

Zowel acute als chronische problemen kunnen opgelost of ingeperkt worden. Bij kinesitherapie staat praktijk centraal. De kinesist zet hun kennis om in praktische oefeningen en andere methodes die de patiënt dan onder toezicht in de praktijk en thuis uitvoert. We laten je niet aan je lot over. We communiceren duidelijk, waardoor je goed weet wat je moet doen.

Belangrijk om in het achterhoofd te houden: bepaalde chronische aandoeningen kunnen niet volledig opgelost worden. Je kan deze problemen wel onder controle krijgen, waardoor je zo weinig mogelijk nood hebt aan een derde persoon die je helpt bij alledaagse handelingen.

Wie heeft baat bij kinesitherapie?

Mensen met allerlei klachten in verband met beweging kunnen bij onze kinesisten terecht. Zowel voor revalidatiepatiënten als voor ouderen maakt kinesitherapie een groot verschil.

Ook voor mensen die wegens ziekte, een verkeerde beweging, ouderdom etc. problemen hebben met bewegen, is kinesitherapie een must om weer zo zelfstandig mogelijk te worden.

Deze functiestoornissen kunnen opgelost of ingeperkt worden met kinesitherapie:

Frozen shoulder

Wat is frozen shoulder?

Frozen shoulder is een aandoening die veroorzaakt wordt door een ontsteking van het bindweefsel van een gewricht, dit zowel aan de binnen- als buitenkant. Dit zorgt voor pijn in je schouder die in de meeste gevallen uitstraalt naar je bovenarm.

Deze pijn komt in de eerste fase vooral voor tijdens het bewegen en verergert naarmate de aandoening aansleept, waardoor je ook in rust pijn zal ondervinden. Ook zal je schouder steeds stijver worden.

Blijft dus niet zitten met een frozen shoulder. De schouder herstelt zich in de meeste gevallen vanzelf, maar wel pas na een lange tijd. Door binnen de pijngrens te blijven bewegen, kan je deze tijd inkorten.

Hoe helpt een kinesist bij frozen shoulder?

Een kinesist vergaart eerst de benodigde informatie op basis van een gesprek. Hierna biedt deze advies over hoe veel en op welke manier je jouw schouder mag belasten. Het is belangrijk om binnen de afgesproken grenzen te blijven. De behandeling opgesomd:

De 3 fases van frozen shoulder

Bevriezing en verstijving

Deze fase duurt gemiddeld 9 maanden. De pijn in je schouder zal geleidelijk erger worden en uitstralen naar de bovenarm en in sommige gevallen ook de onderarm. In deze fase is het belangrijk jezelf niet te forceren.

Bevroren fase

De bevroren fase duurt gemiddeld 4 tot 9 maanden. De pijn begint af te nemen, waardoor je steeds intensiever kan oefenen.

Ontdooiende fase

Deze fase duurt gemiddeld 4 tot 12 maanden. Je pijn zal volledig verdwijnen en je beweeglijkheid geleidelijk verbeteren.

Niet wachten in de boodschap! Als je geen actie onderneemt, dan kan deze aandoening tot meer dan 3 jaar aanslepen. Denk je dat je een frozen shoulder hebt? Neem dan gerust contact op om dit te bespreken.

Sportster
Mediham logo
Contacteer ons

Mediham

Revaham voorziet multidisciplinaire zorg voor patiënten uit de regio Ham (Leopoldsburg, Tessenderlo, Meerhout, Beringen, Mol, Balen, Hasselt…).

Maak een afspraak