Wat is dry needling?

Dry needling is een soort fysiotherapie waarbij de therapeut gebruikt maakt van droge naalden die men aanbrengt in een bepaalde spier. De gebruikte naalden zijn enorm dun, je voelt het inbrengen bijna niet. Hierdoor is de behandeling zo goed als pijnloos.

Men spreekt over droge naalden omdat er bij dry needling gebruik gemaakt wordt van naalden die geen vloeistof bevatten. Ze zijn dus niet hetzelfde als ziekenhuisnaalden die als doel hebben een vloeistof te injecteren.

De spieren worden aangeprikt op bepaalde ‘triggerpoints’, deze spannen dan even op en ontspannen vrijwel meteen erna. Voor een korte duur kan het behandelde gedeelte wat vermoeid of stijf aanvoelen.

Na de behandeling geeft je kinesist gerichte adviezen en oefeningen op maat mee om de verbeterde situatie bij te houden. Het is dus ook de bedoeling dat je zelf moeite doet om zo goed mogelijk te revalideren.

Deze behandelmethode wordt vaak vergeleken met acupunctuur. Bij deze laatstgenoemde steekt de acupuncturist een aantal oppervlakkige naalden in het lichaam van de patiënt. Deze blijven even zitten en werken op de ‘energie’ van de patiënt. Dry needling werkt op triggerpoints en is dus geen ‘energie’-behandeling.

Dry needling als oplossing

Als je last hebt van stijve spieren en/of gewrichten, dan kan dry needling helpen het spierweefsel los te maken. Ook bij pijn in de volgende lichaamsdelen is dry needling zinvol:

In sommige gevallen kan je dry needling beter vermijden: als je bang bent van naalden, een stollingsziekte hebt, bij een spierscheur, bij lokale infecties, bij interne ontstekingen en tijdens een zwangerschap. Vermeld ook of je bloedverdunners neemt. Je kinesist zal voor het begin van de behandeling jouw medische toestand raadplegen zodat er zeker niets over het hoofd gezien wordt.

De voornaamste voordelen van dry needling:

Myofasciale triggerpoints

Myofasciale triggerpoints zijn plekken die tussen een bundel spiervezels zitten. Deze pijnlijke plekken ontstaan meestal door overbelasting van de spieren en veroorzaken hierdoor krampen. De lokale verkramping in de spieren zorgt voor minder doorbloeding dus ook minder zuurstoftoevoer voor de spieren.

Het gebrek aan zuurstof zal leiden tot pijn. Dit kan op het pijnpunt van de spier zelf voorkomen, maar ook uitstralen naar een ander lichaamsdeel. Denk bijvoorbeeld aan een triggerpoint in je nek dat zorgt voor hoofdpijn.

Andere oorzaken van myofasciale triggerpoints:

Dry needling bij hoofdpijn

Dry needling kan een oplossing zijn voor verschillende soorten hoofdpijn. Aan spanningshoofdpijn en migraine, de klinisch meest voorkomende soorten hoofdpijn, worden steeds vaker myofasciale componenten van kaak-, nek-, hoofd- en halsspieren toegekend.

Het is dus vaak een myofasciale triggerpoint in één of meerdere van deze spieren dat de hoofdpijn veroorzaakt. Deze kunnen we verhelpen door de triggerpoints te behandelen met dry needling. Nadat je hebt aangegeven waar de hoofdpijn zich bevindt, gaan we op zoek naar de triggerpoints om deze weg te werken.

Momenteel is er nog geen accuraat advies dat helpt bij alle soorten hoofdpijn. Wel zijn er enkele tips die tegen de meeste soorten hoofpijn helpen. Adem voldoende frisse lucht in, zorg voor een goede nachtrust en probeer te ontspannen.

Kaak gerelateerde oplossingen

Voor een aantal essentiële bewegingen zoals het openen van de mond, slikken, kauwen en praten, gebruik je meerdere spieren en twee kaakgewrichten. Om de acties goed uit te voeren, moeten deze nauw met elkaar samenwerken.

Ongeveer 20% van de bevolking ondervindt wel eens symptomen van kaakdysfunctie. 15% van deze groep heeft nood aan behandeling omdat de klachten te groot worden. Dry needling kan hier een oplossing voor zijn. 

De symptomen van kaakdysfunctie:

Dry needling risico’s

Dry needling is een zeer veilige behandeling, maar er zijn wel enkele mogelijke complicaties. De kans dat deze zich voordoen is miniem en ze gaan vanzelf weer over. Een oplijsting van de risico’s:

Veel gestelde vragen

Bij dry needling maakt de therapeut gebruik van een dunne, droge acupunctuurnaald. Hiermee prikt men spieren aan die de spierspanning doen dalen. Het gevolg hiervan is een pijnvermindering en een verbeterde beweeglijkheid.

Dry needling is een effectieve behandeling die een positief effect heeft op de beweeglijkheid van spieren. Daarnaast vermindert het de pijn die je voelt door het spierweefsel los te maken.

Dry needling doe je wekelijks. Na een paar sessies evalueert men de behandeling om het effect te evalueren. Hierna zal, in geval van positieve evaluatie, de behandeling verdergezet worden. Bij een negatieve evaluatie loont het om andere mogelijke behandelingen te verkennen.

Je voelt het effect van dry needling vrij snel. Eerst kan je je vermoeid en zelfs uitgeput gevoelen, maar na een tijdje zal je energieniveau een stuk hoger liggen dan voor de behandeling. De klachten die je had, zullen ook verminderd zijn.

Sportster
Mediham logo
Contacteer ons

Mediham

Revaham voorziet multidisciplinaire zorg voor patiënten uit de regio Ham (Leopoldsburg, Tessenderlo, Meerhout, Beringen, Mol, Balen, Hasselt…).

Maak een afspraak