Neurologische begeleiding

Bij neurologische revalidatie en begeleiding is het belangrijk om een holistische aanpak te voorzien voor de patiënt. De kinesist kijkt hierbij naar het volledige plaatje om je optimaal en zo comfortabel mogelijk te laten functioneren in het dagelijkse leven.

Wie heeft neurologische begeleiding nodig?

Aandoeningen aan de zenuwen, hersenen en het ruggenmerg vereisen een speciale vorm van begeleiding om effectief aan een oplossing te werken. Het totale plaatje moet kloppen omdat de symptomen van deze aandoeningen verschillen. Er moet dus een plan gemaakt worden dat werkt tegen de specifieke symptomen waar de patiënt mee kampt.

Patiënten met CVA, MS of Parkinson bijvoorbeeld, hebben een speciale vorm van kinesitherapie nodig. De aanpak van de kinesist moet hierbij afgestemd worden op de aandoening in kwestie. Een algemene aanpak werkt bij deze neurologische aandoeningen minder efficiënt en wordt dus aangepast op maat van de patiënt.

Het traject van neurologische begeleiding is een stuk langer dan bij andere aandoeningen. Het gaat hier over een lang traject dat stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt. Om deze verbetering effectief te laten verlopen, moet je ook zelf veel moeite doen. Dit is een tijdsinvestering die het helemaal waard is.

Neurologische revalidatie bij Parkinson, MS en Myopathie

De motorische functies gaan bij Parkinson, MS en myopathie steeds achteruit. Het doel van de revalidatie is de evolutie van deze aandoeningen zo hard mogelijk in te perken en de patiënt te leren omgaan met zijn of haar aandoening.

We doen dit door de bestaande fysieke mogelijkheden te onderhouden, de kans op vallen te verkleinen en zowel gewrichtsverstijving als spierverkorting te voorkomen. Verder bieden we hulpmiddelen op maat aan die je zelfstandigheid zo hoog mogelijk houden.

 

Groepstherapie

Voor Parkinson en MS kan je kiezen voor groepstherapie. Hierbij voer je verschillende oefeningen uit onder begeleiding, in groep. Het bevordert zowel de motivatie als het accepteren van de beperking en het revalidatieproces in het algemeen.

Neurologische revalidatie bij CVA (Cerebrovasculair accident)

Na een herseninfarct of -bloeding verlies je een groot deel van je zelfredzaamheid. Je kan bepaalde stappen nemen om deze efficiënt terug te winnen. Bij een neurologische revalidatie leer je jouw evenwicht, spierkracht, coördinatie etc. terug op peil te krijgen.

Jouw kinesist staat je bij doorheen het hele revalidatieproces. Het doel hiervan is ervoor zorgen dat je weer zelfredzaam wordt en zo weinig mogelijk begeleiding nodig hebt van een derde partij. Zowel fysiek als mentaal krijg je door onze begeleiding een boost.

Voor CVA bieden we groepstherapieën aan die het revalidatieproces bevorderen, net als de motivatie en het accepteren van je beperking.

Revalidatie bij neurologische aandoeningen van het perifere zenuwstelsel

Als je perifere zenuwstelsel aangetast is, kan je gevoelsstoornissen, krachtsverlies, gangstoornissen en verlammingen ondervinden. Net als bij CVA zal je zelfredzaamheid hieronder leiden. Ons doel bij de neurologische revalidatie is dan ook deze zelfredzaamheid zo hoog mogelijk te krijgen.

Je leert efficiënter te bewegen en om te gaan met je aandoening. De eerste stap hiervan is het accepteren van de aandoening en de complicaties ervan. Met behulp van verschillende hulpmiddelen en advies sturen we jou de juiste weg op. Belangrijk is dat je dit advies nauw volgt en dat je goed communiceert over jouw ondervindingen bij de uitvoering.

Sportster
Mediham logo
Contacteer ons

Mediham

Revaham voorziet multidisciplinaire zorg voor patiënten uit de regio Ham (Leopoldsburg, Tessenderlo, Meerhout, Beringen, Mol, Balen, Hasselt…).

Maak een afspraak