Groepstherapieën

Groepstherapieën hebben een aantal voordelen die individuele therapie niet kan bieden. Denk bijvoorbeeld aan de motivatie die je krijgt als je samen met je lotgenoten werkt naar hetzelfde doel. Lijkt een groepstherapie iets voor jou? Lees dan verder of schrijf je meteen in.

Wat is groepstherapie?

Bij groepstherapie volg je een therapeutische begeleiding in groep, samen met mensen die dezelfde problemen hebben. Dit werkt enorm motiverend omdat je weet dat deze mensen je volledig begrijpen. Er is geen ruimte voor taboe.

Je werkt samen met deze andere patiënten en tilt elkaar bewust of onbewust naar een hoger niveau. Doordat er vragen naar boven komen die relevant zijn voor iedereen, verkrijg je inzichten die je kunnen helpen sneller te revalideren. Als je bijvoorbeeld een specifiek probleem hebt, dan is de kans groot dat een andere patiënt hiermee heeft leren leven of nog beter, een oplossing gevonden heeft.

Doordat er in groep gewerkt wordt aan de revalidatie, krijg je een langere begeleiding dan wanneer je alleen therapie volgt. Bij ons is een sessie groepstherapie één uur, in tegenstelling tot 30 minuten bij de standaardtherapiesessies.

Voor sommige patiënten met specifieke aandoeningen is groepstherapie geen goede oplossing. Daarom bieden we dit niet aan voor elke aandoening. We voorzien bijvoorbeeld geen groepstherapie voor ALS patiënten.

Voor wie biedt groepstherapie een meerwaarde?

We voorzien groepstherapieën voor Parkinson patiënten, CVA patiënten en MS patiënten. Zeker bij deze aandoeningen is het belangrijk om de motivatie zo hoog mogelijk te houden. Hierdoor is groepstherapie zo’n goed middel om de revalidatie te bevorderen.

Bij elke sessie werken we rond een bepaald thema en zetten we specifieke, haalbare doelstellingen die we als groep proberen te behalen. Dit biedt ruimte voor de patiënten om elkaar tips en tricks te geven om de doelstellingen te bereiken.

Parkinson groepstherapie

Voor Parkinson patiënten is een groepstherapie aan te raden. Door lotgenoten te zien bewegen en de oefeningen tot een goed einde te brengen, krijg je weer vertrouwen in het bewegen. Dit maakt de oefeningen, zelfs thuis, veel gemakkelijker en houdt je motivatie op peil.

De sessies verbeteren je conditie, algemene gezondheid en welbevinden. Ook werken ze preventief tegen secundaire complicaties van de ziekte van Parkinson. We combineren oefeningen gericht op fysieke capaciteit met oefeningen die gericht zijn op functionele mobiliteit. Zo zal je, ondanks je beperking, de nodige bewegingen nog steeds kunnen doen.

CVA (Cerebrovasculair accident) groepstherapie

Een CVA of beroerte is een herseninfarct of een hersenbloeding. Nadat je in het ziekenhuis bent beland en de nodige zorg gekregen hebt, is het tijd om te revalideren. Een groepsrevalidatie is hiervoor aan te raden.

Je zal in de groepstherapie de aandoening leren accepteren, verwerken en omgaan met de blijvende beperkingen. Ook hier helpt het enorm veel om de verhalen en beperkingen van andere patiënten te leren kennen. Zo zal je inzichten verwerven die je bij een standaard therapie zou missen.

MS (Multiple sclerose) groepstherapie

Bij MS, een aandoening in het ruggenmerg en de hersenen, zal je lichaam voor onaangename verrassingen zorgen zoals tintelingen in je arm, lichaamsdelen niet goed kunnen bewegen… In de groepstherapie ontdek je hoe je hiermee kan leren leven en wat je kan doen om de symptomen te onderdrukken. Bijna elke MS patiënt is vaak moe.

Voor de rest zijn de symptomen zeer uiteenlopend. De verhalen en klachten van lotgenoten horen zal de manier waarop je omgaat met deze aandoening aanzienlijk veranderen. Samenwerken om de aandoening te overwinnen, dat is het doel van onze groepstherapie.

Sportster
Mediham logo
Contacteer ons

Mediham

Revaham voorziet multidisciplinaire zorg voor patiënten uit de regio Ham (Leopoldsburg, Tessenderlo, Meerhout, Beringen, Mol, Balen, Hasselt…).

Maak een afspraak